Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Cand devine o firma platitoare de TVA



La momentul infiintarii, o societate comerciala este neplatitoare de TVA, beneficiind de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul Fiscal, conform caruia o persoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 220.000 lei poate aplica scutirea de taxa.

In momentul depasirii pragului de venituri de 220.000 lei intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Inregistrarea se face prin depunerea declaratiei 010 - Declaratie de inregistrare fiscala. Nedepunerea acesteia la termen se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru societatile mijlocii si mari, si cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte firme si persoanele fizice.

Totodata, societatea are obligatia sa depuna si declaratia 088 - "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Incepand cu luna in care devine platitoare de TVA, firma are obligatia sa depuna si urmatoarele declaratii:
● 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata
● 394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului / serviciului respectiv.

A fi neplatitor de TVA inseamna ca:
● La vanzare nu se aplica cota de TVA, nu se colecteaza TVA, dar nici la achizitie nu se poate deduce TVA-ul. Acesta din urma intra in costul produselor / serviciilor cumparate;
● Nu se depun declaratiile de TVA, asadar se reduce birocratia;
● Nu se vireaza la stat diferenta dintre TVA colectat la vanzare si TVA dedus la achizitie.

A fii platitor de TVA inseamna ca:
● Facturile de vanzare si bonurile fiscale se emit cu TVA;
● La vanzare se colecteaza TVA, apoi din TVA-ul colectat se scade TVA-ul dedus la achizitiile cu TVA, cu exceptia situatiilor in care achizitiile se realizeaza de la neplatitori de TVA;
● Se depun declaratii de TVA – declaratia 300, 394, eventual 390.
● Diferenta de TVA (colectat - dedus) se plateste la stat pana in data de 25 ale lunii urmatoare sau 25 a lunii urmatoare trimestrului.

Exista si situatii cand pentru o firma este mult mai avantajos sa devina platitoare de TVA, chiar daca plafonul de 220.000 lei nu a fost depasit:
● partenerii de afacere sunt cu precadere platitori de TVA;
● achizitiile cu TVA sunt mai multe decat vanzarile cu TVA;
● se efectueaza achizitii din Uniunea Europeana, caz in care TVA-ul partenerului, de cele mai multe ori, nu va fi platit;
● se efectueaza vanzari de produse si / sau servicii catre clienti din Uniunea Europeana.

Puteti descarca formularele amintite mai sus de pe pagina noastra dedicata Formularelor.