Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

SPLIT TVA sau plata defalcata a taxei pe valoarea adaugata


Firmele si persoanele fizice platitoare de TVA (taxa pe valoarea adaugata), care presteaza servicii sau livreaza bunuri taxabile in Romania vor trebui sa aplice un sistem de plata defalcata a TVA, care presupune deschiderea unui cont separat de TVA, diferit de contul curent (Split TVA). Acest cont se poate deschide la trezoreria statului sau la orice institutie de credit care indeplineste urmatoarele conditii: creeaza conturi IBAN care contin in denumire literele TVA, si nu permit eliberarea de numerar din aceste conturi. Acest sistem de Split TVA va fi aplicat optional incepand cu luna octombrie a acestui an pana in luna decembrie, urmand ca devina obligatoriu din ianuarie 2018.

Trezoreria va deschide gratuit (si automat din 2018) cate un cont de TVA pentru toti operatorii economici platitori de TVA, iar operatiunile deschise in aceste conturi vor fi gratuite, fara comisioane. Contribuabilii vor avea acces la extrasele de cont privind operatiunile din contul de TVA in format electronic. Cu ajutorul acestui cont separat de TVA, firmele putea face, in esenta, doua tipuri de operatiuni:

• plata TVA catre furnizorii firmei;
• plata TVA catre bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferenta intre TVA colectata si TVA deductibila din decontul de TVA).

Dintr-un cont de TVA se vor putea face doar plati catre alte conturi de TVA sau catre bugetul de stat, fara a exista posibilitatea efectuarii de retrageri de numerar (cash) din acel cont. Singurele exceptii de la aceasta regula impun existenta unui acord prelabil al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

In ceea ce priveste debitarea conturilor de TVA (platile ce vor fi permise din contul de TVA), aceasta se poate realiza in urmatoarele conditii:

- TVA achitata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor;
- TVA achitata la bugetul de stat;
- sume transferate intr-un alt cont de TVA deschis de titularul contului;
- sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
- sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
- corectii aferente ajustarii bazei de TVA ca urmare a corectarii facturilor, pentru care plata se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
- restituiri in contul curent al titularului, in limita alimentarii initiale;
- sumele reprezentand TVA, decontate in cadrul grupului unic.

Firmele care au incasat banii au obligatia ca in cel mult 3 zile lucratoare sa depuna TVA aferenta sumelor incasate in contul propriu de TVA. Un cont deschis la trezorerie va putea fi folosit doar pentru platile in lei, fiind necesara, spre exemplu, firmelor ce au de incasat sume de la autoritatile publice. Fiecare firma va putea identifica atat propriul cont de TVA, cat si pe cel al furnizorilor, pe site-ul MFP.

Pentru tranzactiile cu alte entitati private, companiile vor putea deschide conturi de TVA la unitatile bancare, pe care le vor putea valida in termen de maximum 90 de zile (inclusiv prin operatiuni bancare in contul de TVA). Banca va fi obligata sa informeze clientul despre costul de administrare si comisioanele practicate pentru conturile de TVA. Pentru conturile nevalidate, bancii nu ii va fi permis sa perceapa taxe/comisioane.

Spre deosebire de trezorerie, la institutiile bancare vor putea fi deschise si conturi in valuta, astfel ca o firma va putea sa aiba mai multe conturi de TVA deschise, fara a exista vreo limitare in acest sens. De exemplu, un cont de TVA pentru platile in lei, deschis la trezorerie, si un cont de TVA pentru platile in valuta, deschis la o banca.

Contribuabilii care opteaza pentru aplicarea Split TVA in perioada premergatoare aplicarii obligatorii (octombrie-decembrie 2017) vor beneficia de cateva facilitati:

• o reducere cu cinci procente a impozitului pe profit/ pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017;
• anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.