Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Prevederile Split TVA incepand cu ianuarie 2018


Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, cea care cuprinde prevederile referitoare la Split TVA, fost adoptata miercuri, 13 decembrie 2017, de Parlament. In forma in care va ajunge la presedintele tarii pentru promulgare, documentul prevede ca sistemul split TVA sa fie aplicat obligatoriu doar de firmele publice si private aflate in insolventa sau care au datorii la plata TVA, celelalte companii urmand sa poata aplica sistemul benevol.

Asadar, proiectul de lege stabileste ca obligatia utilizarii mecanismului va reveni firmelor care:
la sfarsitul anului 2017 au datorii la plata TVA mai mari de:
- 15.000 de lei, in cazul firmelor mari;
- 10.000 de lei, in cazul firmelor medii;
- 5.000 de lei, in cazul firmelor mici si persoanelor fizice, daca acestea nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018;
incepand de la 1 ianuarie 2018, au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenta si mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei;
• se afla sub incidenta legislatiei insolventei.

Astfel, operatorii economici care indeplinesc criteriile de mai sus, vor aplica sistemul split TVA incepand cu 1 martie 2018.

Important!
Firmele neinregistrate in scop de TVA nu vor face doua plati (nu vor aplica sistemul platii defalcate a TVA) cand vor colabora cu firme ce aplica sistemul split TVA!

Obligatia de a plati contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont special de TVA al furnizorului sau prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA va reveni numai companiilor si institutiilor publice ce vor aplica noul mecanism.

Iesirea din sistemul Split TVA
a). Societatile comerciale care vor alege sa aplice benevol sistemul vor putea renunta la aplicarea mecanismului la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la momentul in care au fost inscrise in Registrul persoanelor ce aplica plata defalcata a TVA. Radierea din registrul amintit se va face in maximum cinci zile de la depunerea unei notificari in acest sens.

b). Pentru firmele ce vor inregistra datorii la plata TVA la finalul anului in curs si inceputul anului urmator, este prevazuta posibilitatea iesirii din sistem la cel putin sase luni de la data in care contribuabilul nu se mai afla in vreuna dintre situatiile enumerate mai sus.

c). In cazul companiilor insolvente, acestea vor putea renunta la aplicarea sistemului split TVA dupa ce vor iesi de sub incidenta legislatiei privind insolventa si procedurile de prevenire a insolventei.

Mutarea banilor din contul de TVA in alt cont
Firmele ce vor aplica sistemul split TVA vor avea la dispozitie 30 de zile lucratoare, de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, pentru a depune TVA aferenta sumelor incasate in contul propriu de TVA, cont deschis la Trezorerie si/sau la banca.

Executarea contului de TVA se va putea face numai pentru plata TVA datorata bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.

Mai multe informatii aici (PDF).